Sportmassage
Wat is sportmassage?
Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.
Effect van sportmassage:
- om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen;
- de afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd;
- de stofwisseling wordt positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren;
- sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up;
- een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen.
Sportmassage ook voor niet sporters?
Sport en verrichtingen in het dagelijks leven hebben vaak dezelfde invloed op ons lichaam, daarom is (sport)massage ook voor niet-sporters erg zinvol.
Wanneer niet?
- na een spierscheur, bij een ontsteking of wond van de huid, of als iemand koorts heeft;
- als de spieren heel zwaar belast zijn (na duurprestatie) of bij extreme vermoeidheid/uitputting, is het beter om de sportmassage enkele dagen uit te stellen.
Wanneer wel?
- Voor het sporten (Pre-activiteitsmassage) :dit is de massage welke voorafgaat aan de sportbeoefening. Hierdoor wordt de kans op blessures verkleind. De massage dient om een goede doorbloeding te verkrijgen. Bij de pre-activiteitsmassage ligt het accent meer op stimulering.
- Tijdens het sporten (Inter-activiteitmassage) :deze massage wordt in een rustpauze (b.v. gedurende een blessure) of tussen twee wedstrijden toegepast. Het doel kan zijn om plaatselijke vermoeidheid te bestrijden of om eventuele kramp te voorkomen. Bij de interactiviteitsmassage ligt het accent meer op ontspanning.
- Na het sporten (Post-activiteitsmassage) deze massage wordt na een training of wedstrijd toegepast. Het doel is vooral een versnelde afvoer van afvalproducten van de stofwisseling en een ontwatering van de spieren. Hiermee wordt herstel bevorderd, eventuele spierpijn voorkomen en de hersteltijd van het lichaam wordt verkort. Het lichaam wordt daardoor beter voorbereid op een volgende inspanning. De werking is te vergelijken met een coolingdown na een training of een wedstrijd. Bij de post-activiteitsmassage ligt het accent meer op ontspanning.
- Sporter in rust (Passiviteitsmassage): een passiviteitsmassage wordt gegeven als (tijdelijk) niet aan sport wordt gedaan. Het accent kan zowel stimuleren als ontspannend zijn. Afhankelijk van de toestand van de spieren. Deze massage dient ervoor om de algehele conditie van het lichaam in stand te houden of te bevorderen.
Meer dan alleen een massage!
Ga je naar een sportmasseur dan kun je rekenen op een persoonlijke begeleiding en een deskundig advies. Je sportprestaties staan immers niet los van jou als persoon. Samen kijken we naar je trainingen, schoeisel, voeding, maar ook naar je dagelijks werk en persoonlijke omstandigheden, zodat je optimaal en klachtenvrij kunt bewegen.